3

Gode jernkilder

Friske, opplagte og aktive barn med normal vekst og utvikling, får sannsynligvis i seg alle de næringsstoffene de små kroppene trenger. Men det er noen næringsstoffer det er vanskelig å få i seg nok av. I tillegg til fisk og annen sjømat er det bare jern du må være ekstra oppmerksom på! Da er det viktig å være klar over hva som er gode jernkilder for barn. 

Jern og immunforsvaret

Sørger du for at barna dine får i seg nok mat med jern, øker sjansen for at de holder seg friske og raske. Slapphet, blek hud og mistrivsel kan være tegn på jernmangel eller lite jern på lager. Dårlig immunforsvar og hyppige infeksjoner kan også ha sammenheng med for lite jern. Helsesøster eller fastlegen kan hjelpe dere med å måle og vurdere mengden jern i kroppen hvis dere er bekymret.

Jerninnhold i noen matvarer per 100 g og porsjonsstørrelser 

Matvare Jern per 100g Jern per porsjon Størrelse på porsjon
Brunost G-35 0,3 mg 0,05 mg vanlig porsjon 15 g
Leverpostei 6,1 mg 0,9 mg vanlig porsjon 15 g
Grovt brød 2,1 mg 0,8 mg en skive brød 40 g
Havregryn 3,7 mg 1,5 mg vanlig porsjon 40 g
Poteter 0,4 mg 0,3 mg en potet ca 70 g
Laks 0,4 mg 0,4 mg “barneporsjon” ca 100 g
Torsk 0,1 mg 0,1 mg “barneporsjon” ca 100 g
Kyllingfilet 0,2 mg 0,2 mg “barneporsjon” ca 100 g
Svin, indrefilet 0,7 mg 0,7 mg “barneporsjon” ca 100 g
Vanlig kjøttdeig 2,5 mg 2,5 mg “barneporsjon” ca 100g
Kjøttkake 2,5 mg 1,3 mg 1 kjøttkake ca 50 g 
Wienerpølse ca 1,0 mg 0,5 mg 1 wienerpølse = ca 50 g
Brokkoli 0,7 mg 0,5 mg “barneporsjon” ca 70 g