Gode vaner starter tidlig. Stabburet Leverpostei både smaker godt og er naturlig rik på jern, og er derfor en av de beste kildene til å sikre et jevnt og godt jerninntak for både barn og voksne. Stabburet Leverpostei er også rik på vitamin B12, folat og er en kilde til protein.
![Sunn_barnemat](https://www.stabburetleverpostei.no/wp-content/uploads/sites/46/2022/10/Sunn_barnemat.jpg)
Hvorfor trenger kroppen jern?
Jernets oppgave er å transportere oksygen til alle kroppens celler, og bidrar derfor blant annet til:
- Normal vekst og utvikling hos barn (kognitivt og motorisk)
- Overskudd til fysisk aktivitet, lek og læring
- Godt og sterkt immunforsvar
- Evnen til god konsentrasjon
![](https://www.stabburetleverpostei.no/wp-content/uploads/sites/46/2022/10/stabburet-barn-jern.png)
Hvorfor er jern ekstra viktig for barn?
Fordi barn er i vekst er det ekstra viktig å dekke behovet for jern. Undersøkelser i regi av helsemyndighetene viser at jern er det mineralet barn lettest kan få for lite av*. Barn har også små mager som blir raskt mette, og det gjør det ekstra viktig at maten de spiser er rik på gode næringsstoffer.
*Småbarnskost 2007. Helsedirektoratet,
Mattilsynet og Universitet i Oslo.
Hva skjer hvis du får for lite jern?
Jernmangel kan være vanskelig å oppdage fordi symptomene ofte er vage og diffuse. Noen tegn på jernmangel kan være:
- Slapphet og blek hud
- Redusert immunforsvar (f.eks. ofte eller langvarige forkjølelser)
- Mistrivsel
Dersom du er bekymret for ditt barn ta kontakt med autorisert helsepersonell som kan hjelpe deg med å vurdere jernstatusen. Jerntilskudd skal kun gis etter samråd med lege.
![leverpostei-med-frukt](https://www.stabburetleverpostei.no/wp-content/uploads/sites/46/2022/10/leverpostei-med-frukt.png)
Hva er gode kilder til jern?
Et variert og balansert kosthold vil i de aller fleste tilfeller sikre et godt og jevnt jerninntak. Noen av de viktigste jernkildene i et typisk norsk kosthold er:
- Kjøtt (jo rødere kjøtt desto mer jern)
- Leverpostei
- Grove kornprodukter, f.eks. brød med minst 50 % fullkorn
- Makrell i tomat
Brokkoli, persille og spinat er eksempler på de mest jernrike grønnsakene vi har og som med fordel bør inkluderes i kostholdet til store og små. Det kan likevel være nyttig å vite at man må spise betydelige mengder av disse grønnsakene for å bidra til å dekke jernbehovet. Dette skyldes i hovedsak at kroppen vår er laget slik at den har lettere for å ta opp jern fra kjøtt og leverpostei, enn fra grønnsaker og kornprodukter.
Tabellen nedenfor viser hvor mye du må spise av ulike matvarer, med et naturlig innhold av jern, for å få i deg like mye som fra en skive med leverpostei.
![](https://www.stabburetleverpostei.no/wp-content/uploads/sites/46/2022/03/leverpostei_barn-1162x750-1.png)
![](https://www.stabburetleverpostei.no/wp-content/uploads/sites/46/2022/10/stabburetleverpostei-tabell-.png)
Hvilken jerntype utnytter kroppen best?
Kroppen tar lettere opp jern fra kjøtt og leverpostei enn fra korn og grønnsaker, men det finnes noen enkle grep for å øke opptaket av jern fra korn og grønnsaker:
- Hvis du spiser kornprodukter og grønnsaker sammen med kjøtt/leverpostei vil opptaket av jern fra korn/grønnsaker øke. Dette skyldes at kjøtt og leverpostei har den egenskapen at de øker jernopptaket fra korn og grønnsaker (ofte omtalt som «kjøttfaktoren»)
- C-vitamin øker også opptaket av jern fra kornprodukter og grønnsaker, og det er derfor et lurt triks å inkludere matvarer som er rike på C-vitamin når du spiser kornprodukter og grønnsaker.
![stabburet-leverpostei-barn](https://www.stabburetleverpostei.no/wp-content/uploads/sites/46/2022/10/stabburet-leverpostei-barn.jpg)
Hva er anbefalt daglig jerninntak?
De fleste barn som er født ved termin og som fullammes eller får morsmelkerstatning har et jernlager som dekker behovet de første 6 månedene. Når barnet passerer 6 måneder anbefaler norske myndigheter at foreldre starter med å gi jernrike matvarer for å dekke behovet for jern. Under er en oversikt som viser det daglige behovet for jern i ulike aldersgrupper:
- Barn 6 mnd. til 5 år: 8 mg
- Barn 6-9 år: 9 mg
- Gutter 10-17 år: 11 mg
- Jenter 10-13 år: 11 mg
- Jenter 14 år til opphør av menstruasjon: 15 mg
- Kvinner etter menopausen: 9 mg
![](https://www.stabburetleverpostei.no/wp-content/uploads/sites/46/2022/10/leverpostei-maltid.jpg)
Gode vaner starter tidlig. Stabburet Leverpostei både smaker godt og er naturlig rik på jern, og er derfor en av de beste kildene til å sikre et jevnt og godt jerninntak for både barn og voksne. Stabburet Leverpostei er også rik på vitamin B12, folat og er en kilde til protein.
![Sunn-barnemat](https://stabbur-leverposteino2022.admin.orionplatform.no/wp-content/uploads/sites/46/2022/10/Sunn_barnemat.jpg)
Hvorfor trenger kroppen jern?
Jernets oppgave er å transportere oksygen til alle kroppens celler, og bidrar derfor blant annet til:
- Normal vekst og utvikling hos barn (kognitivt og motorisk)
- Overskudd til fysisk aktivitet, lek og læring
- Godt og sterkt immunforsvar
- Evnen til god konsentrasjon
![Barn-stabburet-jern](https://stabbur-leverposteino2022.admin.orionplatform.no/wp-content/uploads/sites/46/2022/10/stabburet-barn-jern.png)
Hvorfor er jern ekstra viktig for barn?
Fordi barn er i vekst er det ekstra viktig å dekke behovet for jern. Undersøkelser i regi av helsemyndighetene viser at jern er det mineralet barn lettest kan få for lite av*. Barn har også små mager som blir raskt mette, og det gjør det ekstra viktig at maten de spiser er rik på gode næringsstoffer.
*Småbarnskost 2007. Helsedirektoratet,
Mattilsynet og Universitet i Oslo.
![leverpostei-med-frukt](http://stabbur-leverposteino2022.admin.orionplatform.no/wp-content/uploads/sites/46/2022/10/leverpostei-med-frukt.png)
Hva skjer hvis du får for lite jern?
Jernmangel kan være vanskelig å oppdage fordi symptomene ofte er vage og diffuse. Noen tegn på jernmangel kan være:
- Slapphet og blek hud
- Redusert immunforsvar (f.eks. ofte eller langvarige forkjølelser)
- Mistrivsel
Dersom du er bekymret for ditt barn ta kontakt med autorisert helsepersonell som kan hjelpe deg med å vurdere jernstatusen. Jerntilskudd skal kun gis etter samråd med lege.
![barnefamilie-spiser-leverpostei](https://stabbur-leverposteino2022.admin.orionplatform.no/wp-content/uploads/sites/46/2022/10/leverpostei_barn.jpg)
Hva er gode kilder til jern?
Et variert og balansert kosthold vil i de aller fleste tilfeller sikre et godt og jevnt jerninntak. Noen av de viktigste jernkildene i et typisk norsk kosthold er:
- Kjøtt (jo rødere kjøtt desto mer jern)
- Leverpostei
- Grove kornprodukter, f.eks. brød med minst 50 % fullkorn
- Makrell i tomat
Brokkoli, persille og spinat er eksempler på de mest jernrike grønnsakene vi har og som med fordel bør inkluderes i kostholdet til store og små. Det kan likevel være nyttig å vite at man må spise betydelige mengder av disse grønnsakene for å bidra til å dekke jernbehovet. Dette skyldes i hovedsak at kroppen vår er laget slik at den har lettere for å ta opp jern fra kjøtt og leverpostei, enn fra grønnsaker og kornprodukter.
Tabellen nedenfor viser hvor mye du må spise av ulike matvarer, med et naturlig innhold av jern, for å få i deg like mye som fra en skive med leverpostei.
![](https://stabbur-leverposteino2022.admin.orionplatform.no/wp-content/uploads/sites/46/2022/10/stabburetleverpostei-tabell-.png)
![stabburet-leverpostei-barn](http://stabbur-leverposteino2022.admin.orionplatform.no/wp-content/uploads/sites/46/2022/10/stabburet-leverpostei-barn.jpg)
Hvilken jerntype utnytter kroppen best?
Kroppen tar lettere opp jern fra kjøtt og leverpostei enn fra korn og grønnsaker, men det finnes noen enkle grep for å øke opptaket av jern fra korn og grønnsaker:
- Hvis du spiser kornprodukter og grønnsaker sammen med kjøtt/leverpostei vil opptaket av jern fra korn/grønnsaker øke. Dette skyldes at kjøtt og leverpostei har den egenskapen at de øker jernopptaket fra korn og grønnsaker (ofte omtalt som «kjøttfaktoren»)
- C-vitamin øker også opptaket av jern fra kornprodukter og grønnsaker, og det er derfor et lurt triks å inkludere matvarer som er rike på C-vitamin når du spiser kornprodukter og grønnsaker.
![](https://stabbur-leverposteino2022.admin.orionplatform.no/wp-content/uploads/sites/46/2022/10/leverpostei-maltid.jpg)
Hva er anbefalt daglig jerninntak?
De fleste barn som er født ved termin og som fullammes eller får morsmelkerstatning har et jernlager som dekker behovet de første 6 månedene. Når barnet passerer 6 måneder anbefaler norske myndigheter at foreldre starter med å gi jernrike matvarer for å dekke behovet for jern. Under er en oversikt som viser det daglige behovet for jern i ulike aldersgrupper:
- Barn 6 mnd. til 5 år: 8 mg
- Barn 6-9 år: 9 mg
- Gutter 10-17 år: 11 mg
- Jenter 10-13 år: 11 mg
- Jenter 14 år til opphør av menstruasjon: 15 mg
- Kvinner etter menopausen: 9 mg