Kosthold og jern

Gode vaner starter tidlig. Stabburet Leverpostei både smaker godt og er naturlig rik på jern, og er derfor en av de beste kildene til å sikre et jevnt og godt jerninntak for både barn og voksne. Stabburet Leverpostei er også rik på vitamin B12, folat og er en kilde til protein.

Hvorfor trenger kroppen jern?

Jernets oppgave er å transportere oksygen til alle kroppens celler, og bidrar derfor blant annet til:

  • Normal vekst og utvikling hos barn (kognitivt og motorisk)
  • Overskudd til fysisk aktivitet, lek og læring
  • Godt og sterkt immunforsvar
  • Evnen til god konsentrasjon
stabburet leverpostei

Hvorfor er jern ekstra viktig for barn?

Fordi barn er i vekst er det ekstra viktig å dekke behovet for jern. Undersøkelser i regi av helsemyndighetene viser at jern er det mineralet barn lettest kan få for lite av*. Barn har også små mager som blir raskt mette, og det gjør det ekstra viktig at maten de spiser er rik på gode næringsstoffer.

*Småbarnskost 2007. Helsedirektoratet,
Mattilsynet og Universitet i Oslo.

Hva skjer hvis du får for lite jern?

Jernmangel kan være vanskelig å oppdage fordi symptomene ofte er vage og diffuse. Noen tegn på jernmangel kan være:

  • Slapphet og blek hud
  • Redusert immunforsvar (f.eks. ofte eller langvarige forkjølelser)
  • Mistrivsel

Dersom du er bekymret for ditt barn ta kontakt med autorisert helsepersonell som kan hjelpe deg med å vurdere jernstatusen. Jerntilskudd skal kun gis etter samråd med lege.

Hva er gode kilder til jern?

 

Et variert og balansert kosthold vil i de aller fleste tilfeller sikre et godt og jevnt jerninntak. Noen av de viktigste jernkildene i et typisk norsk kosthold er:

  • Kjøtt (jo rødere kjøtt desto mer jern)
  • Leverpostei
  • Grove kornprodukter, f.eks. brød med minst 50 % fullkorn
  • Makrell i tomat

Brokkoli, persille og spinat er eksempler på de mest jernrike grønnsakene vi har og som med fordel bør inkluderes i kostholdet til store og små. Det kan likevel være nyttig å vite at man må spise betydelige mengder av disse grønnsakene for å bidra til å dekke jernbehovet. Dette skyldes i hovedsak at kroppen vår er laget slik at den har lettere for å ta opp jern fra kjøtt og leverpostei, enn fra grønnsaker og kornprodukter.

I tabellen nedenfor viser vi hvor mye du må spise av noen utvalgte matvarer for å få i deg lik mengde jern.

Hvilken jerntype utnytter kroppen best?

Kroppen tar lettere opp jern fra kjøtt og leverpostei enn fra korn og grønnsaker, men det finnes noen enkle grep for å øke opptaket av jern fra korn og grønnsaker:

  • Hvis du spiser kornprodukter og grønnsaker sammen med kjøtt/leverpostei vil opptaket av jern fra korn/grønnsaker øke. Dette skyldes at kjøtt og leverpostei har den egenskapen at de øker jernopptaket fra korn og grønnsaker (ofte omtalt som «kjøttfaktoren»)
  • C-vitamin øker også opptaket av jern fra kornprodukter og grønnsaker, og det er derfor et lurt triks å inkludere matvarer som er rike på C-vitamin når du spiser kornprodukter og grønnsaker.

Hva er anbefalt daglig jerninntak?

De fleste barn som er født ved termin og som fullammes eller får morsmelkerstatning har et jernlager som dekker behovet de første 6 månedene. Når barnet passerer 6 måneder anbefaler norske myndigheter at foreldre starter med å gi jernrike matvarer for å dekke behovet for jern. Under er en oversikt som viser det daglige behovet for jern i ulike aldersgrupper:

  • Barn 6 mnd. til 5 år: 8 mg
  • Barn 6-9 år: 9 mg
  • Gutter 10-17 år: 11 mg
  • Jenter 10-13 år: 11 mg
  • Jenter 14 år til opphør av menstruasjon: 15 mg
  • Kvinner etter menopausen: 9 mg